Добавете още свежест и здраве към любимият си сандвич!

В MARIO FRESH - добавете още свежест и здраве към любимия си сандвич!

От ноември 2011 в MARIO FRESH предлагаме като безплатна добавка за всеки желаещ CRESS - /кълнове от броколи/. Кълновете, освен че са свежи и много приятни на вкус, са изключително полезни. Предпазват от образуване и развитие на рак на стомаха и др.

В сравнение с възрастните и напълно развити броколи, кълновете от броколи са многократно по-богати на биохимичното вещество сулфорафан, което има подчертано силно неутрализиращо раковите канцерогени действие.

Сулфорафанът стимулира тялото, особено храносмилателната система, да произвежда ензими, които предпазват организма от химическите вещества, предизвикващи клетъчни увреждания и възпаления.

Известно е че консумацията на 75-90 грама кълнове от броколи дневно е напълно достатъчна за повишаване нивото на защитните ензими в човешкото тяло. От своя страна тези ензими стимулират механизма, чрез който възниква химиозащитния ефект вътре в тялото.

По време на експеримент, проведен с доброволци на средна възраст от 55 години, заразени с хелиобактер пилори, в продължение на два месеца на участниците на случаен принцип се дават 75 грама кълнове от броколи или същото количество  кълнове от люцерна.

Резултатите показват, че участниците, консумирали кълнове от броколи демонстрират значително по-малко количество стомашен хелиобактер пилори. Освен това в сравнение с доброволците, консумирали кълнове от люцерна, те страдат и в по-малка степен от стомашни възпаления.

Изследването показва, че нивото на хелиобактер пилори у доброволците се покачва до предишните си стойности след преустановяване консумацията на кълнове от броколи. Това доказва, че сулфорфанът в броколите редуцира концентрацията на хелиобактер пилори в стомаха и червата, но не може напълно да елиминира този вид бактерия.

В допълнение, втори експеримент проведен с лабораторни мишки, показва че заразените с хелиобактер пилори животни, които в продължение на осем седмици приемат течности, приготвени от кълнове от броколи, страдат в по-малка степен от гастрит (възпаление на стомаха). Успоредно с това в организма им се регистрира по-голямо количество ензими, които предпазват телесните клетки от увреждане.

Това, което е все още неизвестно е дали сулфорфанът в кълновете от броколи може да предпази хората от рак на стомаха. Факт е обаче, че в следствие от консумацията на кълнове от броколи, се регистрира драстичен спад в проявата на стомашни заболявания като възпаления, гастрит, язва и рак на стомаха.

Източник на информацията: http://medical.bg