Защо е полезен хумусът? 

Диетологията акцентира силно върху приемането на протеини. Напоследък все повече се препоръчва приеманите протеини да са от неживотински произход. Хумусът е една здравословна алтернатива като източник на такива. Той е много популярен в Близкия и Среден Изток. Приготвя се от нахут, сусамов тахан, зехтин и подправки. Освен че е много добър източник на протеини, той е с високо съдържание на фибри, полезни мазнини, витамини и минерали.

Добър източник на протеин

Нахутът е зеленчук, но поради високото си съдържание на протеини, е подходяща алтернатива на месото. По-голямата част от протеина в хумуса се осигурява от нахута. 1/4 чаша хумус съдържа 6 грама протеин, което отговаря на повече от 10% от дневната стойност за прием на протеин. Замяната на традиционните високо наситени мазнини, източници на протеини, като говеждо и свинско месо, с храни като хумус може да намали риска от сърдечни заболявания и диабет.

Добър източник на фибри

С ежедневното меню, на което сме свикнали и консумираме, не получаваме достатъчно фибри. Включването на повече от тях във вашата диета може да намали риска от сърдечни заболявания и диабет. Приемането им спомага за по-лесно поддържане на  здравословно тегло. 1/4 чаша хумус съдържа 3,7 грама фибри, които набавят 15% от дневната норма.

Здравословен баланс на мазнини

Около 44% от калориите в хумуса идват от мазнините. Въпреки че мазнините имат „лоша репутация”, те са основна хранителна съставка, която зарежда тялото с енергия и помага да се абсорбират важни мастно-разтворими витамини. Въпреки това, някои видове мазнини са по-добри, отколкото други. Голямата част от мазнините, които приемаме е желателно да бъдат от здравословните мононенаситени и полиненаситени мазнини. Хумусът е с по-високо съдържание на мазнини, повече от 90% от тях са от „добрите” мононенаситени и полиненаситени мазнини. Здравните организации са категорични, че приема на  повече от тези здравословни мазнини за сметка на наситени мазнини ще намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

Богат на витамини и минерали

Хумусът също е богат източник на важни витамини и минерали. 1/4 чаша осигурява 23 мг калций, 1,5 мг желязо, 44 мг магнезий, 108 мг фосфор, 1,13 мг цинк и 51 микрограма фолиева киселина. Калцият е важен за здравето на костите. Фосфорът и желязото са необходими за преноса на кислорода в тялото ни. Цинкът стимулира имунитета и гарантира добро здраве. Магнезият помага за регулирането на кръвното налягане. Фолиева киселина е необходима за производството на червените кръвни клетки.

В нашето меню

Изцяло в нашата концепция за здравословно и рационално хранене сме включили Хумусът в менюто и сандвичите си. Освен във вегетарианския сандвич „ВЕГИ”, може да бъде добавен като гарнитура към всеки продукт MARIO FRESH. Напоследък той набира популярност в България и все повече хора научават, че думата „ХУМУС” има и друго значение освен това като част от почвата:) Освен полезните му качества, за популяризирането му спомага и уникалният вкус. Ако все още не сте опитвали, не се колебайте. Вкусът му определено ще ви допадне.