Регистр.
Контакт
Login

ВходRegister

Регистр.

Question

КонтактНачало Публикации Сосовете – уникалният щрих на ястията

 2013-10-10 
 Сосовете – уникалният щрих на ястията 

Можете ли да си представите италианската кухня или френските изискани блюда без сосове?  

Днес сосовете са важен компонент в храненето. Сосът е течна подправка със сложна структура, която обогатява ястието и му придава по-привлекателен вид. Сосовете допринасят и за по-лесното усвояване на ястията. Те са богати на ароматни вещества и засилват отделянето на стомашни сокове, с което подобряват апетита и храносмилането.

За произхода на сосовете: 

Думата „сос” има латински произход и буквално означава „подсолен”. В кулинарната история сосът се смята за френско изобретение и от френския език терминът преминава във всички европейски езици.
Всички знаменити сосове са били създадени през 17-18 в. и началото на 19 в. Интересно е, че за автори на най-известните световни сосове се смятат представители на знатната класа. Такава е легендата за създаването на лучения сос от принцеса Дьо Субиз, а сос Бешамел дори носи името на своя създател Луи дьо Бешамел. Популярната майонеза получава името си от гр. Маон – столица на о-в Минорка, отвоюван през 1782 г. от херцог Луи Крильон от англичаните. На устроения пир след победата за първи път били поднесени ястия със сос, направен от продуктите, с които се славел островът – зехтин, пуешки яйца и лимонов сок с добавка на червена чушка. Този сос получил името маонски, на френски „майонез“.

Постепенно значението на сосовете в приготвянето на храната започнало да играе все по-голяма роля и с това се увеличавало тяхното разнообразие. В последствие новите сосове получавали имената на своите създатели или на известни знаменитости. Все по-често се наложила практиката новите сосове да се кръщават на друг народ или страна. 

Така френската кухня създала холандския, италианския, испанския, немския, английския, баварския, руския и др. сосове, но нито един от тях няма никакво отношение към съответните национални кухни. Те отразяват представите на французите за кухните на другите народи. Интересно е, че има сосове кръстени на различни професии или скъпи платове. Имената на някои сосове все пак съответстват на тяхното съдържание.

Днес разнообразието от сосове е огромно. Във френската кухня те са над 3000.

Видове сосове:

В зависимост от начина на приготвянето им сосовете биват студени и топли, а в зависимост от продуктите, вложени при приготвянето им, се делят на сосове с бульонна основа, с млечна и сметанова основа, с маслена основа, с кисела основа и сладки сосове.

 

Сосовете в рецептите на MARIO FRESH:

За допълване неповторимия вкус на нашите сандвичи предлагаме сосове от класическата майонеза до уникалните вкусове на Тика йогурт и Италиански дресинг.

Букетът от билки в тях им предава богат аромат и свежест. Освен дресингите на млечна и сметанова основа предлагаме и сосове на доматена основа и горчица, в които сме вложили собствен почерк, обогатявайки вкуса им с много подправки.

Руският дресинг има универсален и балансиран вкус, получен от смесването в точна пропорция на висококачествена майонеза, лека доматена основа и пикантност от горчицата, с добавка на други съставки. Чудесно допълнение с ненатрапчив аромат към нашите продукти.

Италианският дресинг е богат на аромати сос с типичните за италианската кухня подправки като босилек, омекотен от майонезената и сметанова основа. Подходящ е за вегетарианския сандвич с три сирена Три чийз и приготвения по класическа рецепта сандвич Италиан.

Средиземноморският сос Маредо интересно съчетава във вкуса си плътността и леката киселинност на доматената основа с изразения аромат на риган, балансирани с доза сладост.

Тика йогурт е млечно-сметанов сос с пикантен аромат на чесън и подправки. Подходящо допълнение към сандвичите с пилешко месо. Едновременно лек и пикантен.

Към всеки сандвич или салата, които предлагаме консултантите в нашите магазини ще Ви препоръчат най-подходящия сос, който да придаде уникален акцент на вкуса му.
Освен това, можете да експериментирате - вие сами сте творци на вашите сандвичи.


Актуално
Меню
Доставка
Магазини
ул. Априловска 8
тел.0894 04 2222 0894 04 2222
ул. Христо Ботев 2
тел.0894 94 2200 0894 94 2200
 
бул. Цар Освободител No 3
тел. 0893 98 8686
За нас